Bursa +90 (224) 223 20 30 info@bursaadresisitme.com

İşitme Cihazı Kulak Kalıpları ve Önemi

Kulak kalıbı; işitme cihazı ayarlandıktan sonra cihazdaki akustik sinyali kulak zarına ulaştırmak için bir araçtır. İşitme cihazı ne kadar iyi ayarlanırsa ayarlansın eğer kişinin kulağına uygun kalıp yapılmazsa memnuniyet sağlanamaz. Bu yüzden kalıp yapılırken işitme kaybının tipi, derecesi, konfigürasyonu ve kullanıcının yaşı göz önünde bulundurulmalıdır.

Genelde piyasada sert ve biopar olmak üzere 2 çeşit kalıp malzemesi kullanılır. Çocuk ve yaşlılarda biopar, genç ve orta yaşlılarda ise sert kalıp tercih edilir. Sağlık açısından sert kalıp daha iyidir.

Gelişim durumuna göre, bebeklerde kalıp 3 ayda bir değişmeli, çocuklarda 6-8 ayda bir, yetişkinlerde ise yılda bir kere değiştirilmelidir. Kalıplar işitme kaybının derecesine göre kısa kanal, uzun kanal ve değişik modellerde yapılmalıdır. Feedback yapmadığı sürece mümkün olabildiği kadar ventilasyon açılmalıdır.

Ventilasyonun akustiğe etkisi; Tıkanıklığı engeller. Dış kulak yolunu havalandırır. Cihazdan gelen kalın sesi bastırır. İşitilebilir seslerin doğrudan kulak zarına ulaşmasını sağlar. Direksiyonel mikrofonun etkisini azaltır. Ventin çapı büyüdükçe kulak kanalı rezonansı doğal özelliğine kavuşur.

Çeşitli kalıp modelleri;

  • Kanal içi kalıp: Kanal içi İşitme cihazı kalıbı her gün temizlenmeli, filtre kontrol edilmelidir.
  • Kulak arkası kalıp: Sert kalıp, biopar vb. kulak arkası kalıplar günlük temizlenmeli, gerekirse kulak kalıbını temizlemek için suda eriyen özel yapılmış temizlik tabletleri kullanılmalıdır.
  1. Önce kalıbı cihazınızdan ayırınız.
  2. Kir varsa, fırça veya yumuşak bir havlu ile temizleyin
  3. Kalıbı suyun altında temiz yıkayın
  4. Kalıbı iyi kurutun, hortumun kuruduğuna emin olunuz. Çünkü hortumda kalan bir damla su dahi, hem duymanızı engelleyecek hem de cihazını bozacaktır. En doğru olanı hortumu pompa ile temizlemektir.

İşitme cihazınızı hiç bir zaman yıkamayınız.

Bir cevap yazın

Uzmana Danışın