Bursa +90 (224) 223 20 30 info@bursaadresisitme.com

İşitme Kaybının Hayatımız Üzerindeki Etkisi

İşitme Kaybı Bir Hastanın Hayatının Her Yönünde Olumsuz Bir Etkiye Sahip Olabilir.

Toplumda çok fazla insan, işitme kaybını bir sorun olarak görmezden geliyor. İşitme kaybı ölümcül bir durum olmasa bile, bu kişinin hayatını tehdit etmediği anlamına gelmez. İşitme problemi, birey üzerinde stres veya anksiyete vb. aynı etkilerin çoğuna sahip olabilir ve her geçen gün ruhsal sağlığını bozabilir.

Tedavi Edilmeyen İşitme Kaybının Kişinin Yaşamına Etkisi Nelerdir? Başkalarıyla iletişim, günlük yaşam için çok önemlidir. İşitme problemi olmayan bir kişi, işitme problemi ortaya çıktığında etkili bir şekilde etkileşim kurma yeteneğini kaybederek birçok farklı sosyal bağı zayıflar. Çevremizdeki kişilerle iletişim, günlük yaşam için çok önemlidir.

  • İlişkiler; İşitme kaybının, iletişim kaybı nedeniyle eşler arasında yakınlık kaybına, öfke veya kızgınlık duygularına neden olduğunu bildirirler. Yanlış duyulan bir yorum, tartışmalara, kaçırılan randevulara ve hatta duyguları incitmeye ve çiftler arasında büyüyen bir sürtüşmeye yol açabilir.
  • Arkadaşlıklar; Birbirimizle paylaşma yeteneği, sosyal bağlarımızı ve ilişkilerimizi güçlendirir. İşitme kaybı kötüleştikçe, işitme kayıplı bireyler genellikle sosyal ortamlardan kaçınırlar, insanların kendilerine farklı davranacağından çekindikleri(kaygı) için arkadaşlarından ve aile üyelerinden uzaklaşırlar.
  • Çalışma Hayatı; İşitme kaybı, bir çalışanın işini bırakmasına veya erken emekli olmasına neden olup, gelirin yanı sıra sağlığı ve bağımsızlığını da etkileyebilir.
  • Ruh sağlığı; İşitme kaybıyla başa çıkmanın stresi, kişinin zihinsel durumuna büyük zarar verebilir. Başkalarının durumu (kaygı) farkedeceğinden veya işitme azlığının hayal kırıklığından dolayı sinirleneceğinden endişelenebilir.
  • Sosyal izolasyon; İşitme problemi yaşayan kişiler zaman içinde kendilerini yalnızlığa itebilirler. Sosyal olarak izole edilmiş insanlar, başkalarıyla çok az günlük iletişim kurar, tatmin edici ilişkileri çok azdır ve aidiyet duygusundan yoksundur. Sosyal izolasyon, kötü beslenme, sigara, alkol kullanımı, egzersiz eksikliği, depresyon, bunama, zayıf uyku ve kalp hastalığı riskini artırabilir.
  • Demans (di-men-sha); İngiltere ve Amerika Birleşik Devletlerinde yapılan araştırmalara göre yaşlılarda işitme kaybının bilişsel gerileme ve bunama olarak bilinen Alzheimer hastalığına yol açtığı ancak işitme cihazı, cochlear implant gibi yardımcı cihazlar kullanılması ile demans riskinin azaldığı ortaya konuldu. Kalıcı işitme kayıplarında

Tedavi edilmeyen işitme kayıplarında bu kadar çok şey söz konusu olduğunda, işitme cihazı kullanmamak için hiçbir neden yok.Sizi Adres İşitme Cihazı Merkezlerine işitme testi yaptırmanız için bekleriz.

Randevu için 0541 632 49 92 nolu telefonu arayınız.

Bir cevap yazın

Uzmana Danışın